При по-силен дъжд - центърът на Русе е под вода, шахти извират като гейзери

Проблемът възникна от запушването на самите шахти с листа и наноси, обясниха от общината

17.05.2021 | 20:25 Редактор: Десислава Атанасова

При всеки по-силен дъжд центърът на Русе се наводнява, а отточните шахти връщат вода като гейзери. Вчера централните улици на града отново се превърнаха в реки. Има ли решение на проблема?

Социалните мрежи непрекъснато са пълни с клипове на закъсали автомобили по време на поредния проливен дъжд в Русе. Последните са от вчера, когато по булевардите "Христо Ботев" и "България" автомобилите буквално плуваха.

Христо е на 70 години и разказва, че неведнъж е ставал свидетел на подобни наводнения.

"Ужас, колата е била до прозорците, която е била закъсала. Тази кола изобщо не става нищо от нея", разказва  Христо Баляков.

Но наводнение като вчерашното не е виждал.

"Самите канали на тези подлези, има канали, ама капацитетът е малък и когато има силна вода, не може да я поеме", допълва още той.

Проблемът се оказва в запушените шахти, които Общината има ангажимент да почиства. 

"Проблемът възникна от запушването на самите шахти с листа и наноси. Трябваше да се почистят и там се усили поемането на водния поток. На места се извадиха самите решетки, за да допуснем по-бързо отводняване и да не става закъсване на автомобили", посочи директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност“ Георги Игнатов.

От Общината периодично почистват шахтите, но вчерашният дъжд пак ги изненадал. За щастие при последното бедствие по улиците на Русе не са нанесени сериозни материални щети. Няма и пострадали.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК