fallback

Радев: След като в страна, член на ЕС и НАТО, премиерът спи с пистолет, означава, че има мутри

Президентът подчерта, че в своята работа той делегира правомощия

16.05.2021 | 12:47 Автор: Десислава Атанасова

След като в страна, член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, означава, че в тази страна има мутри. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването по БНР.

В периода на служебно правителство и без действащ парламент отговорността за действията на новосформирания кабинет "Янев“ е на президента. Това заяви още държавният глава Румен Радев. 

"Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност, напротив. Това е един кабинет на демократичното единодействие. Това е  модел за излизане от тази политическа безпътица", заяви президентът Румен Радев.

Краткият живот на кабинета ''Янев'' не позволявало възможността да има ревизия на досегашното управление. Въпреки това проверки не са изключени и то в ключови институции. 

"Илюзия е да си мислим, че за 2 месеца може да се направи ревизия, както е по закон на едно 10 годишно управление и то с богата база, която да бъде изследвана. Тук се иска един спокоен дебат, но базиран на документи. И това очаквам от служебното правителство", посочи държавният глава.

В предаването на Програма "Хоризонт", президентът отговори и на нападките отправени преди дни от досега управляващите от ГЕРБ. Повод за атаката към "Дондуков 2" бяха редицата рокади в ключови финансови институции.

"Внезапният напън на Ананиев да се впише като герой, как брани с тяло шефове на агенции, е повече от комичен. Аз, моите изисквания и задачи съм ги дал в началото. От там министрите имат свободата как да си подбират екип и как да изпълняват тези задачи",  допълни още той. 

Въпросът работи ли с олигарси зад граница, каквото обвинение получи Радев, също получи своя отговор.

"Прочетох някакви такива писания. Няма как олигархията на Божков, или който и да е, да стане олигархия на Радев.  Ние просто имаме различна ценностната система, моята и на предишния премиер", категоричен е Радев.

Държавният глава изрази надежда, че след изборите на 11 юли ще бъде съставено редовно правителство. По-думите му решението на политическата криза няма да бъде решено с неспиращи избори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback