Защо България е с най-силен спад на емигрантските преводи от общо 37 държави?

Статистиката на Световната банка показва, че преводите от Турция до България са най-скъпи

12.05.2021 | 22:05 Редактор: Жаклина Иванова
Защо България е с най-силен спад на емигрантските преводи от общо 37 държави?

България е страната с най-силен спад на емигрантските преводи за периода от април до декември 2020 г. заради пандемията от общо 37 изследвани държави – всичките от групата с ниски и средни доходи, показват данни на Световната банка.

През второто тримесечие на миналата година емигрантските преводи се понижават с почти 80 на сто на годишна база. През третото тримесечие спадът се забавя до около 60%, а през четвъртото – до малко над 50%.

На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, на трето е Нигерия.

Същевременно за същия период в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други се наблюдава лек ръст на имигрантските преводи, въпреки блокадите и ръста на безработицата в световен мащаб, сочат още данните.

България – сред дестинациите с най-високи такси за парични преводи

Статистиката на Световната банка показва още, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори поскъпват още повече през последното тримесечие на 2020 г. на фона на повсеместен спад на разходите за парични трансфери. Средната такса надвишава 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-висока такса, но поевтиняват през последните три месеца на миналата година и достигат от средно около 10% до 8%.

На второ място по най-скъпи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, и на пето – от Чехия за Унгария.

Същевременно най-евтини са паричните трансфери от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Устойчивост на емигрантските преводи

Като цяло очакванията за спад на емигрантските преводи към семействата в държавите на произход не се оправдават, с някои изключения. Официално регистрираните потоци на парични преводи към страни с ниски и средни доходи достигат 540 млрд. долара през 2020 г., което е само с 1,6% под общата сума за 2019 г. (548 млрд. долара), отчита Световната банка.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК