Султанка Петрова: Оставих едно добро наследство на моите колеги

Аз съм с прекрасни впечатления от Гълъб Донев, уверена съм, че ще се справи, каза още тя

12.05.2021 | 21:33 Редактор: Десислава Атанасова

Анализ на мерките за заетостта и пенсионните добавки, иска новият социален министър Гълъб Донев - какво наследство му оставят колегите? И трябва ли да продължи изплащането на пенсионните добавки от 50 лева?

"Много се надявам да се удължи тази мярка и тази помощ да продължи. Тези пари не бяха предизборно дадени, дадоха се по време на пандемичната обстановка. Има много механизми, с които ние подпомогнахме България, да се запазят работни места. Най-уязвимата група по време на пандемията бяха пенсионерите. При добро желание могат да се отделят пари за възрастните хора", смята бившият зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова, която бе гост в предаването "Денят ON AIR".

Тя подчерта и успешните политики, които бяха прилагани през последния мандат.

"За първи път от 30 години беше увеличена, с над 80%,  минималната пенсия.  В 44-то НС, с моите колеги, разработихме един закон за подпомагане на възрастните хора, с него даваме възможност на хора, които получават под 300 лв., да получават помощ. Друго - това е увеличението на минималната работна заплата. От 2017г., всяка година се увеличава с 50 лв. Увеличение има и на заплатите в секторите -  Здравеопазване" и  "Сигурност". Учителските заплати - двойно увеличени", заяви Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно наследството, което социалното министерство оставя, бившият зам.-министър каза, че няма никакви притеснения. 

"Аз съм с прекрасни впечатления от Гълъб Донев. Добър професионалист, запознат е с проблемите на министерството.  Уверена съм, че ще се справи. До юли има средства, осигурени са, мерките ще продължат. Министерството на труда и социалната политика предложи работещи мерки, имахме подкрепа и от синдикати, и от работодатели. Да се поддържат политиките до сега, които сме разработили. Оставих едно добро наследство на моите колеги". категорична е събеседничката на Ганиела Ангелова.

И допълни, че за да върви България напред, трябва да се направи анализ на всичко случило след 1989 година, и да се "поучим от грешките". 

Според нея главната задача на Служебното правителство е да се справи с изборите.

"Не мисля че ще има реваншизъм или уреждане на сметки. Служебното правителство трябва да подготви честни избори. Там има много хора, които са доста добре подготвени", подчерта Петрова.

Преизчисляването на пенсиите

"Ние бяхме предложили преизчисляване още преди време, но Горанов ни увери, че това ще е много скъпо и беше споделил, че няма как да се случи, тогава.  Но вярвам, че ще се случи. Дошло е вече времето, наистина трябва да има равнопоставеност. Трябва да се използват демографските резерви - младежи до 29 години и неработещите роми. Както и хората, които се върнаха и останаха в страната, да в ги привлечем  - с добри заплати и сигурност", категорична е Султанка Петрова.

А по темата с демографската криза, тя обясни, че това е световна тенденция и трябва да се работи в посока, насочена към младите хора. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК