Въпреки пандемията: Връща се интересът към почивки и пътешествия

Наблюденията показват, че туристите предпочитат да нощуват в по-луксозни хотели

11.05.2021 | 13:07 Редактор: Жаклина Иванова
Въпреки пандемията: Връща се интересът към почивки и пътешествия

Връща се интересът към почивки и пътешествия въпреки пандемичната обстановка от една година насам. Ръстовете са далеч от стойностите преди разпространението на коронавируса, но в Националния статистически институт (НСИ) регистрират през март увеличение при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите.

Наблюденията показват, че туристите предпочитат да нощуват в по-луксозни хотели. Принос за увеличение на приходите на хотелиерите имат само българите, защото достъпът на чужденци все още е ограничен заради Ковид-19.

В НСИ отчитат, че през март, по време на продължаващата епидемична обстановка в България, са функционирали 1719 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 49 хиляди, а на леглата – 98,8 хиляди.

В сравнение с март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението на Ковид-19 в световен мащаб, общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 3,4%, докато броят на леглата в тях намалява с 5,3%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през март, е 439,5 хиляди, или с 15,4% повече на годишна база, като най-голямо увеличение (с 32,1%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

През март 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 73,1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 37,5% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,1% от нощувките на чужди граждани и 30% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10,8 и 32,5%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през март се увеличава с 24,3% в сравнение със същия месец на миналата година и достига 202 хиляди, като е регистрирано увеличение при българските граждани с 51,1%, и намаление при чужденците - с 38,2%.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК