Българският турист - спасителният пояс за летния сезон у нас?

"Спецификата на руския проблем е най-голяма", каза доц. Димчо Тодоров

10.05.2021 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Туризмът е големият губещ от политическата криза. Пред провал ли е сезонът и кое може да бъде спасителният пояс?

"Спасителен пояс за туризма може да бъдат много неща, но основно българският турист ще бъде доминиращ фактор, на когото ще разчитат малките и средни по капацитет заведения по Черноморието. Въпросителните са много и се свеждат до това каква ще е епидемичната обстановка в Европа, но по-основно от пазарите, откъде ние имаме туристи", каза в "Денят ON AIR" доц. Димчо Тодоров от Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ).

Той подчерта, че спецификата на руския проблем е най-голяма.

"Руските граждани имат и собственост тук, и са туристи. Правят "таймшеър" индустрия, по различни начини облагодетелстват нашата икономика, дори да отида в собственото си жилище. Нещата опират до епидемиологичната обстановка, но и други два фактора, които се появиха в навечерието на туристическия сезон - кризата в Украйна, която ще тлее още дълги години. И заради която може би ние ще загубим руските туристи", допълни доц. Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

И припомни, че при сходен проблем с Турция и Русия южната ни съседка загуби милиони туристи.

"Ние бяхме в много облагодетелствано положение. Спечелихме нещо. Сега има шанс отново да спечелим по същата причина, но това "дрънкане" на оръжия е много зле за нас. И още един проблем, който добавихме съвсем наскоро - непремерените изявления на българските политици по т.нар. шпионски скандал", каза още експертът.

Доц. Димчо Тодоров подчерта, че Германия също е затворена и полетите до юни са почти отказани. Във Великобритания е сходна ситуацията, но техните граждани са направили резервации в Испания, Гърция - не и в България.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК