Каролев вече е в "Пирогов" - открит е случайно и в безпомощно състояние

Много тежка акция, признават спасителите

10.05.2021 | 13:33 Редактор: Десислава Атанасова

В тежко състояние, много политравми и с опасност за живота транспортираха финансиста Владимир Каролев към "Пирогов". Той беше открит в Пирин тази нощ след 12 часа издирване.

Каролев е карал сноуборд на Тодорин връх. Вчера към обяд е тръгнал към улеите. Сигналът за изчезването му е получен към 16 часа. Веднага е сформирана спасителна акция, в която се включва целия ресурс на местната служба. 

Каролев е открит в безпомощно състояние и е изнесен от спасителите на ръце.

"Много случайно, в подножието на връх Тодорка, в един страничен циркус на 2 300 метра. Човекът най-вероятно се е спускал от Малка Тодорка и най-вероятно е паднал. Не знам с колко е карал, но разстоянието е 400 метра в надморската височина", обясни директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

"В безсъзнание, с признаци само на дишане и сърдечна дейност – веднага му оказахме помощ, завихме го с одеяла и отрядът се пренасочи – много тежка акция", допълни Баненски. 

Около 5 часа сутринта Каролев е транспортиран в спешния център в Разлог. Заради тежкия инцидент, в Разлог пристигнаха здравният министър в оставка проф.  Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно мозъчна,  гръдна травма и глезен. Надявам се колегите да се справят с текущото му състояние, което към момента е със сериозен риск за живота", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

"От тук нататък се изисква специализирано лечение, затова той се превежда в "Пирогов", където ще бъде приет в нервохирургична реанимация и от там нататък ще продължи неговото лечение. Сериозна мозъчно-черепна травма - това мога да кажа на този етап", каза директорът на "Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Владимир Каролев е запален планинар от 40 години. До момента не е известно да е претърпявал сериозен инцидент.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК