Пандемията се е отразила положително на продажбите на дребно у нас

С подкрепа от държавата, възстановяването на икономиката ще е възможно още следващата година

09.05.2021 | 15:00 Редактор: Десислава Атанасова

Оказва се, че пандемията се е отразила положително на продажбите на дребно, както у нас, така и в целия Европейски съюз. Това сочат данни на "Евростат". Пазаруват ли повече хората? 

Теодора работи в хранителен магазин. Казва, че в началото на пандемията хората са свили максимално бюджетите си. На сега пазарът се нормализира.

"Тогава беше много страшно. Имаше спад в почти всяка група хранителни стоки. Откакто отпаднаха част от мерките, хората са по-спокойни. Пазаруват и повече, бих казала", разказва търговецът Теодора Стоянова.

Според данни на "Евростат" продажбите на дребно у нас растат с 17,3% през март 2021 год. спрямо същия период за миналата. Ръст от 11,6% има и в рамките на целия Европейски съюз. 

Търговците, обаче споделят, че въпреки увеличението, продажбите им са далеч от тези преди пандемията.

"Не бих казала, че се усеща подобрение, не е както преди. Преди хората повече пазаруваха, сега повече се ограничават", споделя Иванка Иванова.

Мненията на потребителите са разнопосочни, а икономистите са оптимисти, че с подкрепа от държавата, възстановяването на икономиката ще е възможно още следващата година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК