Писмото на Прокуратурата до евроинституциите провокира реакции в парламента

Не мога да гледам на това емоционално, заяви председателят на Правната комисия Радослав Василев

07.05.2021 | 14:10 Редактор: Никола Симеонов

Ръководството на Прокуратурата на Република България изпрати писма до председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), Европейска комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия), в които ги информира за натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото Народно събрание.

Депутатите от 45-ото НС не оставиха това действие без коментар:

"Те могат да говорят за каквото си искат - те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя", заяви Татяна Дончев от "Изправи се! Мутри Вън!".

"Трябва да възстановим принципите на правовата държава в България. Да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми. Това е редовният законодателен процес", коментира от своя страна Атанас Славов от "Демократична България".

А председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание - Радослав Василев, заяви:

"Не мога да гледам на това емоционално. Това е възможност на прокуратурата. Това, което е станало на правна комисия на първо гласуване, е законосъобразно. Подложих на гласуване дали това да бъде в дневния ред и политическите партии се съгласиха. Моята роля като председател е да се съобразя с волята на партиите. Каквато е тя - такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК