След година изолация: Рилският манастир прие вярващите за Великден

За първи път от началото на пандемията беше позволено на миряните да пренощуват в светата обител

02.05.2021 | 13:45 Редактор: Никола Симеонов

След година на изолация в Рилската света обител пристигнаха хора, за да си вземат от Благодатния огън. 

"Важното е поклонниците, посетители да спазват правилата, които са за всички, нищо по-различно няма. Всички ние много грешим – това е една от причините за тази пандемия която обхвана Европа и целия свят, но когато има вяра, когато има силна молитва и покаяние Бог прощава, изцерява и дарява", заяви игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий. 

За първи път от началото на пандемията беше позволено миряни да пренощуват в манастира при спазване на епидемичните правила и запълване на 30% от местата за настаняване. 

"Великден е един празник за пречистване на душата да бъдем по–добри да бъдем смирени да бъдем уважителни. Да сме здрави и по-човечни!", каза Добринка Костадинова.

Желаещи да си вземат от благодатния огън имаше и в Благоевградския храм "Въведение Богородично", който посрещна вярващите подобаващо. В храма всеки беше дошъл със своята лична молба към Бог и неговата всемогъща сила. 

А точно в полунощ мемориалният кръст – символ и пазител на Благоевград изгря в цветовете, символизиращи Възкресението Христово.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК