Калин Терзийски: За да си вярващ, трябва да принесеш в жертва интелекта

Бог е всичко, с което общуваме, смята писателят

30.04.2021 | 22:15 Редактор: Никола Симеонов

В Разпети петък - най-тъжния ден за християните, си задаваме въпроса - какво ни прави истински вярващи?

"Нима тъгата не подготвя веселието? Ако не беше предателството на Юда, нямаше да се изпълни Възкресението. Нещата винаги са свързани и този велик божи промисъл се е осъществил, както е трябвало да се осъществи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" писателят и психиатър Калин Терзийски. 

По думите му хората пренебрегват Божията премъдрост - "София".

"Странни са думите, "да ме отмине татко тази горчива чаша", ако той е знаел вече какво ще се случи. Именно в това обаче е величието на Господ - че липсва човешката логика, която ни се иска да виждаме през цялото време", каза писателят. 

Той смята, че за да си истински вярващ, трябва да пренесеш в жертва интелекта си.

"Има един термин при Густав Юнг- "сакрифициум интелектум" - да не правиш дребни избори по човешки, защото Бог е по-голям от човешката логика", добави Терзийски пред Bulgaria ON AIR.

Писателят коментира и темата за колективизма и индивида.

"Колективизма отрича правото на човек да е важен. В някои от начините на изповядване на християнството също се прокрадва силна тенденция на отричане на индивидуалността. Това е абсурдно, защото човек общува с Бог само пред себе си, а не през колектива, обществото, социума и т.н.", категоричен бе Терзийски.

Той допълни, че човек като него общува с Бог непрекъснато. 

"Човек открива, че Бог е всичко, с което той общува. Пипайки мокро от роса цвете, ти докосваш също и Бог. Пътят към бог е индивидуален и това сякаш със замах отрича религията, внедрена в институциите", каза още писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК