Обявеният за персона нон грата руски дипломат трябва да напусне страната до 5 май

Прокуратурата подозира шестима руснаци в организирането на експлозии в оръжейни заводи

29.04.2021 | 17:06 Редактор: Никола Симеонов
Обявеният за персона нон грата руски дипломат трябва да напусне страната до 5 май

Руският дипломат, обявен за персона нон грата от българското външно министерство, трябва да напусне страната до 5 май, съобщи руският посланик в България.

По-рано Министерството на външните работи на Република България обяви още един руски дипломат за персона нон грата. То поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд, пише БГНЕС.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на българска територия.

В сряда представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането на четири експлозии в оръжейни заводи в страната, където са били съхранявани продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, припомня ТАСС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК