Топката е в полето на БСП - какво ще предприеме столетницата след връчване на мандата?

На "Позитано" 20 заседава Изпълнителното бюро на партията

29.04.2021 | 15:56 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев ще връчи третия последен мандат за съставяне на правителство на третата по големина парламентарна сила "БСП за България". Това ще стане след Великден - на 5 май, като се очаква кандидат за премиер да бъде лидерът Корнелия Нинова, макар тя да не е потвърдила това.  В момента тече извънредно заседание на Изпълнителното бюро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не посочи дали ще вземат или върнат третия и последен мандат, дали ще водят преговори с останалите политически сили и кой ще бъде предложението им за министър-председател. 

"Ще постъпим така, както сме ви казвали преди. Решението зависи от нашите колективни органи на партията.  Разбира се, с ГЕРБ не може да се водят никакви разговори – това е така пред скоби извадено", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ГЕРБ, който вече върнаха първия проучвателен мандат, поискаха същото да направят и БСП. 

"Бих искала да апелирам към БСП независимо дали ще правят консултации да върнат бързо мандата, защото ясно е математически -  без ГЕРБ и ИТН, не може да се състави правителство. Няма смисъл мандата да се бави, трябва да се върне според нас по най-бързия начин, за да се разпусне НС и да се обяви дата за предсрочни избори", Десислава Атанасова от ГЕРБ

От "Има такъв народ", които върнаха втория проучвателен мандат, предрекоха, че БСП ще се опитат да направят цитирам лицемерна коалиция.

"Ще се опитат да направят правителство на така нареченото национално спасение, а да ги видя сега с 40 и кусур депутати, нали, защото вчера това, което направиха доказа, че господин Слави Трифонов, е абсолютно прав, че не можеш да разчиташ на партиите на статуквото", каза Мика Зайкова от "Има такъв народ".

От Движението за права и свободи и Демократична България заявиха че няма да подкрепят кабинет на БСП и предвидиха отиване към предсрочни избори. 

"Според нас отиваме към пресрочени избори. Нека да видим какво ще направи БСП аз само припомних нашата позиция, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ и БСП които загубиха изборите", категоричен е лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ

"Ние не можем да подкрепим 3ти мандат, не виждам той как би бил подкрепен на база на програма, защото БСП нямат ясна програма за промяна, става неизбежно отиването на избори", допълни Христо Иванов от "Демократична България"

От Изправи се! Мутри вън! Вече заявиха, че не биха подкрепили правителство на БСП, но пък биха ги оставили да направят опит. 

"БСП трябва да опита най-малкото, защото те все пак са системна партия, не са импровизатори, от това, какво ще представят за състав на кабинета, също могат да се вадят изводи за кадровия им потенциал", добави Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!"

Третият мандат ще бъде връчен на 5 май в 11 часа.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК