Велики четвъртък е: Най-важният ден от Страстната седмица

Най-светлият християнски празник е изпълнен с тайнство и вълнение за децата

29.04.2021 | 07:45 Редактор: Жаклина Иванова

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица. Според православната обредност - днес се боядисват яйцата за Великден. В стражишкото село Балканци миналогодишното великденско яйце се заравя под плодно дръвче за здраве и берекет.

В село Балканци стопанките и до наши дни червят яйцата с естествените багрила от природата. Традицията се предава от майка на дъщеря и от , от баба на внучка. 

"Едно време е нямало боя и затова са вземали от билките. Кукуряк- за да стават жълти, люспи от зрял лук, за да стават червени, от липов цвят стават и жълти, и червени, зелена коприва - стават целени. Не се слагат нито химикали, нито оцет, нито сол, само билките, за да стават здрави яйцата!“, сподели самодейката Иванка Петкова.

Уникална практика, рядко срещана в България, съпътства обредността на празника. 

"Когато очервим първото яйце в червената боя, винаги слагаме първо кръстче на децата, после на възрастните. След това слагаме яйцето пред иконата, като правим смяната- миналогодишното, което е стояло цяла година, го вземаме, слагаме новото и това - старото яйце заравяме под дърво – това е за плодородие, за новото начало и това остава като традиция и до днес!“, добави председателят на НЧ “Надежда 1928” Даринка Бонкова.

На днешния ден стопанките в Балканци замесват и великденско козуначено руло със сладко, орехи и стафиди. Тестото се примесва три пъти. 

"И след третия път вече разточваме кората. Трябва да си приготвим каквито плодове сме си направили  - ягоди, малини, круши, дюли, ябълки!И мажем с олио, което сме смесили със сладкото, с орехите със стафиди, намазваме, навиваме на руло, нарязваме го слагаме го в тавата за печене и след това го оставяме да втаса последно", самодейката Илияна Симеонова.

Най-светлият християнски празник е изпълнен с тайнство и вълнение за децата. 

"Ами аз знам за Великден, че той е един голям християнски празник, който всеки българин го празнува и на този празник ние боядисваме яйца и после се борим с тях!“, добави дете от селото.

Заради пандемията тази година службите в църквата са отменени, но жителите на селото ще запалят свещичка с надежда за по-добра, здрава и плодородна година.

Вижте повече в репортажа на Георги Дянков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Масово хората боядисват в събота. Трябва четвъртък да е почивен ден, а петък работен. Сигнализирай за неуместен коментар