Ресторантьорите искат таксите за тротоарно право да бъдат редуцирани с 50%

Колегите ни от нощните заведения са затворени близо година, припомниха те

28.04.2021 | 16:15 Редактор: Юлия Христова
Ресторантьорите искат таксите за тротоарно право да бъдат редуцирани с 50%

Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме основната тежест на кризата, породена от Ковид-19. Нашият сектор не е работил нормално и на пълен капацитет от началото на пандемията, но разходите ни се увеличават. Колегите ни от нощните заведения са затворени близо година, а останалите периодично затварят или работят с намален капацитет. Това доведе до огромни загуби и множество фалити. Персоналът вече възприема бранша като несигурен и се наблюдава огромен отлив на служители, които се пренасочват другаде.

Това се казва в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника ѝ Дончо Барбалов.

С оглед на гореизложеното, се обръщаме към Вас с молба да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор, а именно:

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

2. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги и нощни заведения, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.

3. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, като същите да бъдат намалени на 50% за периода, в който сме били затворени, както и за периодите, в които работим с намален капацитет.

Ние не бягаме от отговорност да поемем своята част от загубите, но апелираме Столична община да бъде солидарна с нас. Надяваме се на разбиране и подкрепа от Ваша страна в този изключително тежък за бранша ни момент. Напомняме, че подобни искания отправихме през месец февруари 2021 г. с отворено писмо до Националното сдружение на общините в Република България, като вече има примери на общини, които откликнаха и ни подкрепиха, допълват от бранша.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Чичо Петко
преди 2 години
А не са ли малко нагли ресторантьорите? Намалиха им ДДС-то,ама искат още. Сигнализирай за неуместен коментар