Стотици на протест заради заравянето на умрели кокошки до параклис с лековита вода

40 000 птици са били евтаназирани поради открито огнище на инфлуенца

27.04.2021 | 19:00 Редактор: Никола Симеонов

Десетки жители на хасковското село Малево излязоха на протест заради загробването на болни кокошки близо до 100-годишен параклис с лековита вода. Недоволните блокираха пътя край селото. Хората настояваха святото място да бъде почистено и повече да не бъде осквернявано.

Три огромни ями зеят на метри от параклиса. В една от тях са заровени 10 000 броя от умъртвените преди дни болни птици. Другите две дупки чакат да бъдат запълнени с още 30 000 евтаназирани кокошки - всичките от птицеферма в село Криво поле, където в края на миналата седмица беше открито огнище на инфлуенца.

"Може ли животни умрели да се заробват на пътя към светилище" заяви Пенка Русева, жител на с. Малево.

"Какво е това безумие и докъде ще я докараме така. Параклиса е строен преди сто години", заяви кметът на с. Малево Михаил Михайлов.

"Утре пред вратата ще ги свалят тези кокошки - там да си ги копаят", протестира Веселин Димитров.

"Това според мене е безстопанственост, както е в цялата държава" смята Иво Пешков.

Местните настояват загробените птици да бъдат изровени и преместени на друго място, в противен случай ще стачкуват денонощно и ще блокират пътя, както направиха днес. 

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Д-р Паскал Желязков пристигна на мястото. Той бе освиркан от недоволните. Желязков обясни, че теренът за загробване е определен преди години от община Хасково, след съгласуване с Басейнова дирекция и РИОСВ.

"На територията на хасковска община има определени три площадки, сега виждам, че това място не е удачно, но аз не съм го избирал", каза проф. Желязков.

В крайна сметка исканията на хората ще бъдат удовлетворени. Загробените до момента птици ще бъдат премахнати, а останалите умъртвени кокошки - изгорени в инсинератор. 

"С оглед на мястото за отдих и параклиса в близост не е било редно там да бъдат загробвани труповете на мъртвите птици. След разговор с министър Танева взехме решение на място да бъдат изгорени останалите птици" заяви областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. 

Здравкова разпореди да бъдат изпратени писма до всички общини с искане за актуална информация за всички места, одобрени като площадки за загробване в област Хасково.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК