Политически шах: ''Има такъв народ'' ще върне мандата веднага

Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни и алчни, заяви Трифонов

26.04.2021 | 13:54 Редактор: Жаклина Иванова

Още преди мандатът да бъде връчен официално на ИТН, лидерът ѝ Слави Трифонов написа в социалните мрежи. Фигурите, които могат да съставят правителство стават все по-малко. След като Слави Трифонов заяви, че от ИТН ще върнат мандата, след като президентът им го връчи, вариантът за предсрочни избори през лятото става все по-реален. Ходовете на партията си Трифонов обяснява с едно - няма мнозинство в Народното събрание. 

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика.  Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата", заяви Трифонов в профила си във Facebook.

Антоанета Стефанова е шампион по шахмат. Състезава се и печели световни и европейски първенства. Завършва стопанската академия в Свищов. Депутат от Пловдив в 45-ото НС. Партията шах за Стефанова този път завършва още преди да е започнала. Причината - ИТН няма достатъчно депутати в Народното събрание. 

"Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", заяви лидерът на ИТН. 

За Новините ON AIR депутатът от ИТН Филип Станев отказа да уточни кои политически формации има предвид Трифонов. Въпреки че от формацията обявиха какви са ходовете им и след получаване на мандата, засега отказват да говорят пред медиите. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов разкритикува решението на ИТН.

"Щом са заявили, че ще отиде един световен шампион по шах да вземе мандата и веднага да го върне, това е безотговорност, това е за мен подигравка с избирателите им", подчерта министър-председателят в оставка Бойко Борисов. 

Все още не ясно кога официално президентът Румен Радев ще връчи мандата на втората политическа сила. След като процедурата по вземане и връщане на мандата на ИТН приключи, президентът Радев ще трябва да избере една от останалите партии в НС, за да връчи тритият и последен мандат, преди предсрочните избори. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
шамана на племету
преди 2 години
Винету е вожд, Винету има племе, Винету има шаман, ама Винету е не мой да играе Шах! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
leo7777
преди 2 години
тез като връщат мандата пак с рейса ли ще отидат до президентството? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
1
преди 2 години
И на този другите са му виновни!Е, ще гледаш отстрани тогава! Сигнализирай за неуместен коментар