Всички в клас? Ново разхлабване на мерки на фона на нисък брой заразени

Положителна е и тенденцията по ваксинирането, отчете премиерът в оставка

25.04.2021 | 13:43 Редактор: Юлия Христова

Ново разхлабване на мерките на фона на нисък брой заразени. Едва 10% от всички направени тестове за изминалото денонощие са положителни. Ако тенденцията се запази, всички ученици ще се върнат обратно в клас, а феновете - в спортните зали. 

След като учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас влязат отново в клас утре, до две седмици това ще направят и останалите ученици при запазване на положителната тенденция на заразата.  

"Предлагаме от 10 май в училище да се върнат 6-и и 11-и клас", каза образователният министър в оставка Красимир Вълчев.

Темповете на разпространение на вируса дадоха надежда и на спортните запалянковци. 

"В 2 седмици, ако тенденцията продължи за спад от Ковид-19, ще бъдат допуснати срещи и на състезанията на закрито", уточни министър Красен Кралев. 

Положителна е и тенденцията по ваксинирането, отчете премиерът в оставка. В понеделник ще пристигне най-голямо количество дози на Pfizer/Biontech до момента. А освен у нас, ваксинационни центрове ще бъдат разкрити и за сънародниците ни зад граница.

"Това, което и Каракачанов предложи онзи ден: по покрайнините да отваряне на ваксинационни центрове, където имаме в съседските страни български граждани. По същия начин както държавите членки, които са винаги са били за пример за нас постъпват с онези, които са по-малки, по-бедни, така и ние за българските граждани там да можем да ги ваксинираме", заяви Бойко Борисов.

И апелира да спазваме мерките, макар и разхлабени. А освен спортистите, Борисов призова за пример и от политическите си опоненти. 

"Нашите политически опоненти горяха маски, не искаха да си правят тестове, отричаха и канеха всички, които бяха против щаба по своите предавания", допълни той.

До момента са похарчени над 1,1 млрд. лв. за справяне с пандемията.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
неадекватни мерки
преди 2 години
Според Economist, България е на второ място в света по смъртност от КОВИД, след Перу! Това са "успехите" на ГЕРБ и експертите му по управление на пандемията! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Айде най-после да пуснат децата да си общуват, че стана тежко наистина...всичко друго отвориха само децата все още държат затворени. Сигнализирай за неуместен коментар