Адвокат за катастрофата с Милен Цветков: Шумните дела се развиват бавно

"Прокуратурата повдигна много рядко срещано обвинение за подобно произшествие", каза Людмил Рангелов

23.04.2021 | 21:23 Редактор: Искра Ангелова

Защо година след смъртта на Милен Цветков, делото още не е приключило на първа инстанция?

"Още не е приключило на първа инстанция, защото много скоро влезе от фазата на досъдебното производство в Първоинстанционния съд. Макар да изглежда много очевидно всичко в това пътно транспортно произшествие, то съвсем не е така. Основните усложнение при внимателното разследване на този пътен инцидент произлиза от обстоятелството, че прокуратурата повдигна много рядко срещано обвинение за подобно произшествие. А именно, че смъртта на Милен Цветков е причинена при евентуален умисъл от страна на водача", каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това изисква много повече работа, отколкото стандартното обвинение на смърт, причинена по непредпазливост.

"След като имаме такова обвинение, този водач трябва да бъде изследван максимално всестранно, заради твърденията, че е поел наркотични вещества, които е приел в определена комбинация. Както и от гледна точка на това дали те и до каква степен те са му повлияли психически на поведението - дали е бил превъзбуден, дали е бил неадекватен и дали изобщо не е бил невменяем в момента на управлението на МПС", коментира още адв. Рангелов пред Bulgaria ON AIR. 

Той смята, че шумните дела се развиват бавно.

"Те обикновено са по-сложни и второ - те започват в един етап, в който няма никаква готовност на информация, доказателства", добави адв. Рангелов.

И припомни, че установяването с каква скорост е карал има значение за степента на вина.

"Има и друга пречка за забавянето - това е, че е делото постъпва многократно в съда за гледане на мерки. Постоянно се пускаха молби за изменение на мярката на водача. След като се образува едно досъдебно производство - трябва да се работи по-интензивно, ежедневно, по-малко и със съответен план. Няма друг начин. Това не е универсално правило, че всички дела се развиват бавно", категоричен е адвокат Людмил Рангелов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК