В участъка на дерайлиралия влак скоро имало ремонт

При инцидента е имало изтичане на гориво от две от цистерните

23.04.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Товарна композиция с цистерни, превозващи бензин, дерайлира между гарите Ветово и Сеново в Русенско. Инцидентът е станал през нощта, като е имало и изтичане на гориво от две от цистерните. За щастие, не се е стигнало до взрив и пожар. Няма и пострадали хора. 

"Първото, което направихме, беше така, че да обезопасим района. След обезопасяването започнаха действия по изтичане на гориво, тъй като имаше изтичане на гориво от 2 от цистерните. Направихме всичко възможно с подръчни средства да ги запечатаме, да спрем изтичането на гориво", каза директорът на ОДПБЗН Русе ком. Валентин Красналиев.

Композицията, собственост на частна компания за жп превози, е пътувала от Русе за Каспичан. Тя е била от 28 вагона с два локомотива.

В участъка скоро е имало ремонт. Подменяни са траверси.

"В момента тече текущ ремонт в този участък. Поради тази причина, скоростта в мястото на дерайлиране е 25 км/час. Преди това са се движили много други влакове и не е имало никакви проблеми", каза главният ревизор в Национална компания "Железопътна инфраструктура" Борислав Аврамов.

Разследването на причините за инцидента вече е в ход. 

"Очакваме най-добрите специалисти по подобни произшествия да дойдат на място и да ни помогнат при извършването на огледа. По време на разследването предстои да установим има ли нарушени правила за безопасност при движението на железопътния състав. Опасност, разбира се, потенциална е съществувала, с оглед вида на горивото, който е транспортиран и неговото количество", коментира прокурорът от Окръжна прокуратура - Русе Георги Георгиев. 

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК