Скандал с депутатските заплати: Възможно ли е да получават по 10 000 лв.?

Народните представители категорично отрекоха да са вдигали парите си

23.04.2021 | 17:49 Редактор: Жаклина Иванова

Скандал с депутатските заплати, след като вчерашните промени в правилника бяха разчетени като увеличение на възнагражденията им до 10 000 лв. Народните представители категорично отрекоха да са вдигали парите си и излязоха с нови предложения.

Оказва се, че депутатите не са приемали увеличение на заплатата си, а горна граница на допълнителните пари, които могат да получават.

"Абсолютна лъжа е, че заплатите на депутатите се повишават с 25%. Народните представители при определени условия, които са заявени в този текст, могат да получат тези пари. Аз съм от доста години в Народното събрание, народни представители по този ред не са получавали не 25% отгоре, а 1 стотинка", коментира народният представител от ПГ ДПС Хасан Адемов.

След спекулациите с възнагражденията, от групата на БСП предлагат замразяване на депутатските заплати на 1468 лв. А възможност за допълнителни приходи от държавния бюджет  - да няма. 

"Ако не се приемат нашите предложения с този механизъм за автоматично увеличение, заплатата ще се качи още в рамките на 45-ото Народно събрание", подчерта зам. - председателят на ПГ БСП за България Кристиян Вигенин. 

Мая Манолова също предложи преизчисление - депутатите да получават по 1, а не по 3 средни работни заплати. А разликата да отива в социалното министерство за лични асистенти.

"Когато българският бизнес е на колене, когато малките фирми и малките предприятия фалират и не получават никаква помощ от българската държава, не следва народните представители да получават заплати от по няколко хиляди лева", коментира председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова.

Все още не ясно кога парламентът ще разгледа новите предложения.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК