Повишен интерес към застраховките с покритие при Ковид-19

2020 г. е била трудна за застрахователния бранш у нас

21.04.2021 | 18:35 Редактор: Калина Донкова

Кризата с коронавируса не се е отразила драстично на застрахователния пазар у нас. Ефектът ѝ се изразява в забавяне на динамичния ръст, който наблюдавахме преди пандемията. Това показват данни от доклад на Комисията за финансов надзор.

Застрахователите са регистрирали 186 млн. лв. нетна печалба през 2020 г. Сумата е с 32% по-висока спрямо 2019 г.

"2020 беше много трудна година от икономическа гледна точка. Целият застрахователен пазар се стремеше да отговаря на непрекъснатите предизвикателства на здравната и икономическата обстановка“, коментира в предаването "Директно" изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев. Преди броени дни от дружеството обявиха официално, че тази година отбелязват 25 години от създаването си в България като дългогодишен лидер в автомобилното застраховане.

По думите му миналата пролет е била най-тежкият период за бранша. Тогава е бил отчетен по-сериозен спад, но до края на годината той е бил компенсиран.

Велев коментира, че кризата, причинена от пандемията е провокирала сектора да се развива в посока на по-сериозна дигитализация.

Браншът отчита спад в сключените застраховки Гражданска отговорност за миналата година, най-вече през периодите на пълен локдаун, когато потребителите масово са забавяли плащанията си.

Отчетлив отлив се наблюдава при застраховките живот.

Потребителите запазват интереса си към традиционните застрахователи продукти, но се наблюдава повишен интерес към продуктите с покритие Ковид-19, когато става дума за пътуване или здравни застраховки, коментира още Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК