Ген. Радев: Не може да замеряш МВР с яйца и домати, а после да си вътрешен министър

Сътресенията при смяна на властта в МВР се чувстват най-осезателно, посочи бившият директор на НСБОП

19.04.2021 | 21:42 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев прие парламентарно представените политически сили на консултации за съставяне на правителство, а утре ще даде първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Ще успеят ли 6-те формации в 45-ото НС да излъчат правителство и как ще се отрази това на службите за сигурност?

"Ново правителство означава пълна смяна на управлението, в това число и смяна на министъра на вътрешните работи. Ако се случи това, ще се преживее пореден удар, тъй като сътресенията при смяна на властта в МВР се чувстват най-осезателно и са най-дълбоки", заяви бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев в студиото на "Денят ON AIR".

И обясни, че системата на МВР е характеризирана от абсолютна субординация (пълно подчинение, бел. ред.) на служителите - всеки е подчинен на някого.

"От върха започват оздравителни процеси. Започва една тотална смяна, сменя се ръководния екип, областни директори, началници. Настъпва безвремие, което не е от полза на народа, тъй като престъпността и борбата срещу престъпността остават на заден план", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сътресенията ще са дълбоки, а чистки ще има, тъй като в системата, управлявана от ГЕРБ 10 години, дълго са работили хора, които надали ще бъдат оставени на работа, стана ясно думите му.  

"В тази система винаги е било така. Като ти сменят началника, не е ясно кой ще дойде и не знаеш дали няма да махнат и теб. Вместо да се работи, започва да се търси сметка - този на кого е човек, как е поставен там. Ще дойдат други началници, които ще започнат да назначават по същия начин... Ще започнат да измислят пак топлата вода от самото начало до следващото управление", изтъкна бившият директор на НСБОП.

Ген. Радев е на мнение, че ръководни длъжности в системата на МВР не бива да се заемат от хора с малък управленски и професионален опит.

"Ако онзи, който е готов да се жертва, стане министър на вътрешните работи, представете си как ще бъде посрещнат в министерството, при положение, че преди месеци го е замерял с яйца и домати. Авторитет в тази система трудно се гради", подчерта гостът в студиото.

Според него системата на МВР трябва да бъде оставена на спокойствие и да бъде градена от професионалисти. И отбеляза, че всички имат интерес обстановката да бъде спокойна, защото това са времената на криминалния свят. 

"По-лесно се ръководи една система от един министър, който знае за какво става дума, и от професионален екип, които знаят да ръководят", категоричен е ген. Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
az
преди 2 години
A да протестираш против конституцията.Да гладуваш против нея с групата на''39-те'' и после да бъдеш 13 години конституционен съдия.Справка Георги Марков.Да си против европейския съюз и да проповядваш за излизане,а после да се кандидатираш за евродепутат.Справка Волен Сидеров.Примери много. Сигнализирай за неуместен коментар