АПИ ще следи състоянието на родните пътища от Космоса

Проектът е на стойност малко над 9 млн. лв.

12.04.2021 | 20:45 Редактор: Десислава Атанасова
АПИ ще следи състоянието на родните пътища от Космоса

До няколко години Агенция “Пътна инфраструктура” вероятно ще може да следи изцяло състоянието на родните пътища от Космоса. Това предполага нова обществена поръчка на АПИ, която е вписана преди няколко дни в Регистъра на обществените поръчки.

Тя е на стойност 9,216 млн. лв. с ДДС и от избраната фирма се иска за 12 месеца да изработи пилотен проект, чрез който да достави на АПИ цифрови снимки от сателит на пътната мрежа в България, пише в."24ч".

Засега става въпрос за един участък от магистрала, един първокласен път и един път, минаващ през населено място. В следващи етапи това наблюдение от Космоса ще прерасне в заснемане на цялата републиканска пътна мрежа, и то с геореферирани снимки, т.е. така, че да се знае точно къде се намира всеки участък, който се вижда на снимката.

Целта на поръчката е не само да се знае какво е състоянието на пътя, но и да се улесни анализът на пътната безопасност на всеки участък, като се създаде база данни за всички пътища.

Освен това е предвидено да се създаде рейтингова система за оценката на пътищата и риска от възникване на пътни произшествия по тях. В момента това се прави от областните пътни управления, които периодично снимат своите участъци от пътната мрежа и оценяват състоянието им.

Срокът за подаване на офертите е краят на деня на 14 април, сряда, а отварянето им ще е на следващия ден в 14 часа. Методът за оценка е най-ниска цена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Professional
преди 2 години
Много моля когато решите да публикувате някаква новина би било добре да се информирате ...поръчката е ПРЕКРАТЕНА !!! Сигнализирай за неуместен коментар