Г. Пирински: Слави Трифонов не очакваше такъв резултат

Най-голямата опозиционна формация изпадна в полушок, каза политикът

12.04.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Какво означават резултатите от изборите за държавата и за обществото? И основното, което показа този резултат, е, че наистина гласоподавателите не желаят управлението на ГЕРБ да продължи“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Георги Пирински от БСП.

„От ГЕРБ твърдят, че са първи, с 26%. Една проста сметка показва, че трите нови партии, които влязоха в резултат на протеста, общо имат 32% от гласовете. Тъй че, първият извод е, че мнозинството от българските граждани гласуваха за качествено различно управление оттук - нататък на България. В какъв смисъл качествено? Вместо командно - административния режим на господин Борисов и еднопартийната му власт, управление, което да се стреми да е демократично, а какво означава това? Да започне да се съкращава дистанцията между граждани и власт“.

Какъв е сценарият сега - стабилно управление с къс хоризонт или по-скоро служебен кабинет?

„Това според мен отразява желанието за друго управление. Защото, както видяхме, най-голямата опозиционна формация изпадна сякаш в някакъв полушок от този резултат“.

Очакваше ли Слави Трифонов този резултат?

„По всичко личи, че не. Според мен, може би нагласата там е била да бъдат една агресивна, провокативна опозиция, а изведнъж се оказва, че те няма как да не отговорят на поканата на президента да съставят правителство. Те могат да върнат мандата, но по Конституция те са вторите. Трябва да разберат и трите политически парламентарни сили, че носят много голяма отговорност пред обществото, пред гражданите, пред държавата.

Сигурно обърнахте внимание и на еднократните заявки на госпожа Дончева и заявления, че от страна на управляващите във всяка от формациите са заложени едни или други персони, от които може да се очаква по-различно поведение отколкото преди изборите.

Това е по-скоро илюстрация на мислите на госпожа Дончева. Нямам основание да подлагам под особено съмнение нейното впечатление“.

Ще поеме ли отговорност „Има такъв народ“ или ще бъде върнат мандата?

„Не мога да спестя впечатленията си, че това мълчание оглушително контрастира с изключителната речовитост на редакторския състав преди изборите с най-различни и най-колоритни характеристики на всеки и всичко. Докато сега, когато трябва да покажат, че не само могат да осмиват, да критикуват, но и да предлагат, изпаднаха в пълно мълчание“.

Готови ли са за тази роля, защото видяхме и по социалните мрежи за ключа и ключалката, за това, че преди имало калинки сега щяло да има балеринки. Това какво говори за институциите?

Относно критиките в социалните мрежи за ключа и ключалката, за това, че преди имало калинки, сега щяло да има балеринки, Георги Пирински коментира, че това може да говори за лековатост, която е недопустима.

„Тук вече наистина влиза ролята на президента. Той разбира се е високо отговорен и съзнава в пълна степен своята отговорност точно и в този момент. И онова, което би трябвало да стане е едно много сериозно ангажиране на всички тези три формации, които носят отговорността, с точно отговорна пред държавата и гражданите обща позиция“, категоричен е Георги Пирински.

Цялото интервю гледайте във видеото!