Кмет си купи луксозен автомобил след уникална обществена поръчка

Само един конкретен модел отговаря на изискванията на градоначалника на Хаджидимово - Людмил Терзиев

11.04.2021 | 19:41 Редактор: Никола Симеонов

Обществена поръчка, написана така, че да спечели определен кандидат - кметът на Хаджидимово обявил конкурс за автомобил, но поставените условия се оказват за конкретен луксозен модел и марка.

На 14 декември 2020 г. Людмил Терзиев обявява обществена поръчка за нов автомобил. Срокът на поръчката обаче случайно или не, включва и коледните празници. Така, до 29 декември в общината очакват оферти за колата. Както е по закон от администрацията заявяват критерии. На условията, които поставят обаче, отговаря само един конкретен модел. 

Нуждите на общината за обществената поръчка: 

Airmatic въздушно окачване с безстепенно регулиране, автопилот Tempomat вкл. електронен ограничител на скоростта Speedtronic eco Start/Stop (B03)филтър за твърди частици (само за d моделите) система за очистване на изгорелите газове при дизеловите двигатели d (SCR) ауспухова система с видими ауспухови накрайници (не за d). 

И това обаче не стига. Новата кола на кмета на Хаджидимово трябва да притежава сиви алуминиеви джанти 19 инча, с 5 двойни спици,  задължително хромирана лайсна и два ауспуха  от благородна стомана. 

"Най- куриозното според мен е годината на първата му регистрация да е месец 10.2017 г.", заяви съветникът в Антикорупционен фонд адв. Деница Руканова.

Парите за новия автомобил са отпуснати с решение на общинския съвет. В него има съветници от 4 партии. Най- много са от коалицията ДПС/НДСВ, която издига и кмета. Решението пари да се отпуснат обаче е взето почти единодушно 

"Ние гледаме в нашата фондация доста обществени поръчки и трябва да ви кажа, че поръчка като тази, с толкова конкретни спецификации не сме виждали", добави адв. Руканова.

Влизаме в общината, за да потърсим представител на комисията, провела обществената поръчка. Председател е юристът Вергиния Попилиева. 

На въпроса как техническата спецификация на този мерцедес се оказва директно върху техническата спецификация на обществената поръчка, тя отвърна: 

"Не мога да ви отговоря, не съм я изготвила аз. Няма значение, че съм председател на комисията, на мен това ми е представено и аз като председател оценявам документацията, която имам".

Както много други общини, Хаджидимово има сериозни дългове. Но за конкретната обществена поръчка  не търсят  най- ниска цена. Нещо повече - определят, че 55% от решението им ще зависи от срока, в който автомобилът бъде доставен. Единствената фирма, участвала в търга, гарантира, че това ще случи за 24 часа.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Какви ГЕРБЕРИСТИ бе? Неофициално Терзиев, който е независим и подкрепян от БСП, се славел като любимец на червената лидерка Корнелия Нинова.Това на герберисти ли ти прилича. Гадни крадлива червена пасмина, крадете и със задниците си! Представям си ако дойдете пак на власт какъв погром ще е - кражби, далавери, врътк... то толкопва рвме сте на хляб и вода, вече треперите като надушвате кокала........... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години