Проверяват случай на починала ваксинирана медицинска сестра в Пазарджик

Тя е била и с придружаващи заболявания

10.04.2021 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

По-малко новозаразени с Ковид-19, но отново висок брой почини за едно денонощие. На места в зелените коридори имунизация вече се прави и с РНК ваксини.

А агенция "Медицински надзор" започна проверка по случай с починалата старша медицинска сестра в болницата в Пазарджик. Тя почина на 7 април вледствие на Ковид-19, въпреки че още през февруари е била ваксинирана с двете дози на Pfizer-BioNTech. Тя е била и с придружаващи заболявания.

Във Варна желаещите да се имунизират с първа игла или да направят реваксинация, могат да се възползват от зелените коридори на някои от диагностично консултативните центрове в града.

"Обикновено минават около стотина човека на ден. В момента работим с Pfizer, Moderna и AstraZeneca", каза медицинската сестра в ДКЦ 1 "Света Клементина" – Варна - Наталия Радоева.

Дозите от Pfizer обаче са недостатъчни към този момент и ваксинацията се извършва предимно с AstraZeneca. Към нея обаче интересът е все по - малък. 

"Не че се отказват, просто намалява записването. В началото имахме по 40 и повече души, сега има отлив и няма много записване", допълни тя.

За разлика от Варна, в Русе няма обособени зелени коридори. Поставят се ваксини на записаните в списъци, както и на тези от приоритетните фази. Стефка е дошла в пункт за имунизиране, тъй като при личният ѝ лекар няма право на избор на ваксина.

"Дойдох вчера, записах се и днес съм за ваксина. А разбрах от медиите, че вече може да имаме избор. И понеже аз съм на 70 години - не искам AstraZeneca. Аз съм за Pfizer", коментира Стефка Тодорва.

Интересът към ваксинацията срещу Ковид-19 при младите все още е слаб. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК