Помощи за затворени бизнеси - докато ги получат, те вече са фалирали

Коментар на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов от АИКБ

07.04.2021 | 21:59 Редактор: Здравко Черкезов

Какви са икономическите рискове, ако няма работещ парламент?

"Основният риск е, че трябва да предадем финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до края на месец април. Това е механизмът, по който България ще получи онези много милиарди, за които всички политици говореха в своите предизборни кампании", заяви представителят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "Денят ON AIR".

Според Григорова, Националният план е важен, защото от него зависи дали ще се даде достатъчен тласък на българската икономика, за да се възстанови успешно от последиците на пандемията.

"Рискът от неработещ парламент е да има една несигурна политическа среда - в една здравна криза това ще подейства като катализатор и наистина ще влоши икономиката в страната", посочи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Приоритет на следващото 45-о Народно събрание е актуализация на бюджета. Според Иванов, това трябва да се случи възможно най-скоро.

"Виждаме, че в края на март бюджетът е в голям дефицит, почти колкото този, заложен за цялата година. Върви много лошо изпълнението на приходите, а разходите се реализираха изпреварващо" отбеляза представителят на АИКБ.

Последиците на една предизборна стратегия

Източникът на диспропорцията - намалени приходи и увеличени разходи, произтича от предизборната стратегия на ГЕРБ да се увеличат заплатите на държавните служители и да се увеличи минималната пенсия, включително и даваните 50 лв. надбавки, които пенсионерите получаваха до деня на изборите, стана ясно от думите на Иванов.

Григорова е съгласна, че увеличението в заплатите на държавните служители е било предизборен ход, но според нея такова увеличение е трябвало да се случи. 

"На един човек, който се наема за пръв път, му се полагат 700 лв. брутна заплата. Ние няма как да очакваме да дава всичко от себе си и да работи така, както би работил човек с 2000 лв. заплата", подчерта представителят на КТ "Подкрепа".

"Затваряме ви. Сега ще ви дадем пари, ама няма да ви ги дадем. Ще ви ги дадем след 10 месеца, когато ще сте вече фалирали. Или когато хората вече са тежко задлъжнели и не могат да си плащат елементарни битови сметки. Така просто не се прави", категорична е Григорова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК