Хиляди не могат да си изкарат книжка поради преустановени курсове на БЧК

В момента се тества нова форма на обучение

07.04.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Бъдещите шофьори не могат да вземат книжка. Причината е преустановяването на курсовете по първа долекарска помощ на БЧК заради Ковид мерките.

15 практически часа делят Емил от взимането на книжка. Той обаче няма да може да стане шофьор заради преустановените курсове на БЧК.

"За съжаление няма да мога да си взема книжката навреме, няма да мога да си взема курса към БЧК. Малко ще се забавят нещата", сподели Емил Настев.

Курсовете по първа долекарска помощ, които са задължителна част от обучението на шофьорите, са спрени заради Ковид мерките.

"С решения на областния щаб БЯХА преустановени всички групови обучителни меротоприятия. След това влезе и заповедта, която изрично забранява провеждането от ЮЛ и ФЛ на такива извънкласни форми", коментира директорът на БЧК - Русе Антоанета Ябанозова.

Така на практика без възможност да получат документ са хиляди курсисти в страната.

"Има и недоволни, има и такива, които влизат в положение, но това са неща, които не зависят от нас. Във връзка с пандемията всички неща са ограничени", сподели управителят на автошкола Атанас Николов 

В опит да бъде преодолян проблема, в момента се тества нова форма на обучение в БЧК, в която теоретичната част може да се проведе в онлайн среда.

От БЧК са създали организация, в която, благодарение на дистанционната форма в рамките на един ден могат да бъдат проведени повече от 2 курса.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК