fallback

РНК ваксини за личните лекари: Чакаха на дълги опашки, получиха малко дози

Изобщо не са достатъчни, споделиха джипитата

06.04.2021 | 13:40 Автор: Тодор Петров

Здравните инспекции вече раздават РНК ваксини и на личните лекари. Големи опашки от джипита се извиха тази сутрин пред РЗИ в София. Чакането на личните лекари продължи с часове.

Те успяха да получат по два флакона от ваксините на Pfizer и Moderna. Това количество ще бъде достатъчно на един личен лекар да ваксинира около 34-ма пациенти. 

Пред наш екип лекарите споделиха, че ваксините, които получават, не са достатъчни и изобщо няма да им стигнат.

"Имаме пациенти, които още от януари са се записали и чакат за РНК ваксини. Ако имаше предвидени за всички предполагаема бройка, но няма...Не могат да се съставят списъци", заяви председателят на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

 

Не всички лекари във Варна обаче успяха да получат РНК ваксини. Късно снощи в здравната инспекция в морския град пристигнаха 195 флакона от ваксината на Pfizer. 

В един от диагностично консултативните центрове във Варна възстановяват "зеления коридор", където вече освен с AstraZeneca ще ваксинират и с Pfizer.

"Не са достъчни количествата - едва 10 флакона и се налага да балансираме между тези, които са записани в регистъра, тези в лечебното заведения и тези, които са записани по предприятия", обясни управителят на 5 ДКЦ "Света Екатерина" д-р Галина Павлова.

 Очаква се нови количества във Варна да пристигнат след 12 април.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback