Подготовката за вота: Разпределят изборните книжа по секциите

За първи път той ще премине под знака на пандемия и при специални мерки за сигурност

03.04.2021 | 14:00 Редактор: Юлия Христова

В днешния ден изборната администрация продължава подготовката за вота. Районните избирателни комисии предават на секционните, всичко необходимо за изборния ден. Изборните помещения се запечатват и охраната се поема от органите на реда. Още от сутринта в повечето секции вече бяха доставени изборните книжа. 

Освен вече познатите ни мерки за маски, дезинфекция и дистанция, гласоподавателите трябва да се избягват докосването на повърхности по време на вота. За да бъде идентифициран, избирателят ще трябва да свали маската си за кратко, но при разстояние поне метър и половина от членовете на комисията. 

За първи път вотът ще премине под знака на пандемия и при специални мерки за сигурност.

Петя има опит като член на изборна комисия и не крие, че се притеснява за здравето си. 

"Хората се изплашиха от заразяване, много хора се отказаха от комисията, много заменки се направиха от общината. Голяма е разликата и смятам, че ще е много по-трудно от предишните години, но мисля, че ще се справим", каза Петя Куманова, която е председател на секция.

В деня на вота в училищата са подсигурени указателни табели за спазване на мерките, различни входове и изходи, където е възможно, а за да се избегне струпване на гласоподаватели по коридорите, ще има пропускателен режим. В стаите ще има плексигласови прегради пред членовете на комисиите.

"Респективно те също разполагат с маски, в случай, че избирател няма маска, ще бъде осигурена, както и дезинфектанти. Включително имат и специални съдове за дезинфекциране на химикалите", обясни Даниел Тунчев, член на РИК. 

Тази година условието при тъмните стаи е да няма перде, което всеки да докосва, а входът им ще гледа към стената. 

В изборния ден всеки може да избере дали да гласува машинно или с хартиена бюлетина, а подготовката за изборите започват от рано тази сутрин от секционните комисии в училищата. 

"Подготовката върви много спокойно, всичко е наред няма проблеми абсолютно никакви. Няма напрежение. Дефакто в пандемията е малко по-трудничко наистина. Но се надяваме, че всичко ще бъде както трябва", Валерия Василева - член на комисия.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК