Борисов увери: Получаваме 1 259 728 дози от Pfizer в следващите 3 месеца

Ваксините са част от ускорена доставка в размер на 10 млн. дози

02.04.2021 | 09:58 Редактор: Десислава Атанасова

1 259 728 дози ваксини на Pfizer/BioNTech допълнително ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца. 

"Tова ще стане възможно след като 19 страни членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с ЕС доставки от страна на компанията "AstraZeneca", написа министър-председателят Бойко Борисов във Facebook. 

Ваксините са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. дози, която бе договорена между ЕК и фирмата-производител. Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани. 

"Изключително сме благодарни на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС за огромния труд, който положиха и за постигнатия резултат. Само единен ЕС - означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност", пише още премиерът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Топузакова
преди 3 години
Тези ваксини ще са в резултат на солидарността и съжалението на другите страни в ЕС към България, г-н премиер! Те не са ваша заслуга! Вие и партийните ви експерти сте поръчали милиони дози от една несъществуваща ваксина на Санофи и една неефикасна , но опасна ваксина на Астра-Зенека! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
А какво правят тези, които чакат второ доза Зенека? Сигнализирай за неуместен коментар