Отново отворени: Напълниха се заведенията в центъра на София

Ресторантьорите се опитват с всички средства да задържат клиентите си

01.04.2021 | 17:35 Редактор: Юлия Христова

Още по обяд заведенията по централните улици в столицата посрещнаха отново клиентите си. От днес - 10 дни след поредния локдаун - заработиха бизнеси, отвориха театри, кина, спортни зали. Но с условието - 30 процента от капацитета си. 

Подготовката за новото отваряне започна рано сутринта. Собствениците на заведения направиха нова организация на хората си, за да заработят летните градини и терасите. В столица заведенията по булевард "Витоша" бързо се напълниха. 

"Максимумът е 6 души, които могат да сядат на една маса. Важното е да няма струпване на много маси на малка площ", посочи Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. 

В Русе също заведенията заработиха частично. Ресторантьорите се опитват с всички средства да задържат клиенти си.

"Има достатъчно разстояние между масите, дезинфекцираме след всеки един клиент", обясни Сюзан Салиева.

Фитнесите и спортните зали също отварят врати. Собствениците им обаче срещат трудност как точно да определят 30% от капацитета си. 

"Като дойде клиент при нас на входа има дезинфектант. Пристигат с лични кърпи, след всяка употреба си дезинфекцират. Няма яснота дали ще се изчислява на квадратура, на база на уредите. Но така или иначе ние сме под 30%", каза Виктор Гърбатов.

От понеделник врати ще отворят и детските ясли и градини, а от 12 април учениците ще се върнат в клас. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 4
Тя до анонимен
преди 3 години
Никой не те кара насила да ходиш по ресторантите по добре ти е да цапаш парковете с остатъците от биричката(или нямате пари) но за твое осведомение много хора са ангажирани в сферата на заведенията като почнеш от тези където произвеждат салфетки ,зеленчуци,месо,млечни продукти и още куп неща ама ти няма откъде дазнаеш защото нямаш достатъчно капацитет Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 3 години
Ама от кога ресторантьорите станаха основната движеща сила в България... Аз ги бойкотирам за две години от сега натам. Много по ми харесва биричка в парка на спокойствие с приятели и як стек вкъщи приготвен както аз го искам от мен си самия. Сигнализирай за неуместен коментар