Трънско село е без вода вече три месеца, хората топят сняг

Носят вода с коли от 5 км и твърдят, че проблемът е в електрозахранването

31.03.2021 | 14:10 Редактор: Никола Симеонов

Трънското село Ерул три месеца е без вода. Жителите му се справят трудно, а недоволството нараства с всеки ден. 

Ерул има 12 махали, 5 от които са за засегнати заради повреденият водопровод. Отговорните институции са информирани от местното население. Има изпратени писма дори до омбудсмана Диана Ковачева, която е изразила възмущението си как институциите толкова време не са се задействали.

Повече от три месеца в дома на Мария и Васил не тече вода. 

"Топим сняг, капчук. Tой е с удар, аз не съм добре. Мъчим се", споделя жената.

Причината 5 от махалите на село Ерул край Трън да останат без вода е повреден кабел, който захранва помпената станция. По ирония на съдбата една от махалите се нарича Локва. В локвите е и единствената вода тук. 

"Трудно живеем без вода. Носим я от 5 км. с коли. Топим сняг", казва Никола Великов.

Венцислав отглежда крави. Разказва ни, че с водата, която подават от ВиК на ден, може да се напълни една чаша. 

В дома си Антон Киров има джакузи. Поради липсата на вода е измислил донякъде комична алтернатива. 

"Със сняг го пълня, за да може малко да се поизплакнем. Виждате колко сняг има навън, защото иначе с вода не може да се напълни. На 5 км е най- близкото разстояние, от което носим вода", казва мъжът.

Среща ме се с Виктор Шишков. Той е един от двигателите на идеята за водопровод до селото. Преди 50 години дейно участва и в полагането на тръбите и прокарването на авариралия кабел. 

"По тогавашните стандарти се е смятал за добър. Но се оказа, че повече от 40 години не може да издържа. И сега така се получи, че преди повече от 3 месеца кабелът излезе от строя. Положих известни усилия да открия повредата, оказа се, че той е доста нарушен и вече не може да върши необходимата работа", обяснява Шишков.

А докато институциите се оправдават със зимата, местните напускат селото и отиват в града. Причината е ясна - липсата на питейна вода. Последно местните получи писмо от Община Трън. От него става ясно, че ВиК дружеството е подало заявление към енергото с въпрос откъде да бъде прокаран новият кабел.

Разстоянието в надморска височина от извора до резервоара е близо 700 м.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК