fallback

Лидери сме в ЕС по брой на отглежданите у дома деца

Пикът може да бъде обяснен с липсата на достатъчно места в детските градини

31.03.2021 | 13:24 Автор: Юлия Христова

70% от децата на възраст до три години в България се отглеждат от родителите си в домовете им, сочат данни на Евростат за 2019 година. Това е най-високото ниво в целия ЕС. Средно за общността 47% от децата до тригодишна възраст се гледат от родителите си.

Донякъде този пик у нас може да бъде обяснен с липсата на достатъчно места в детските градини в големите градове, но от друга страна и майчинството в страната е най-дългото в общността.

Като цяло в ЕС 35,3% от децата до три години ходят на детска градина или ползват официална услуга по детски грижи - почасово отглеждане за поне един час седмично. 21,5% от тях са поне 30 часа седмично в детско заведение.

26% от европейчетата се отглеждат от роднини, детегледачка вкъщи или дори съседи. В България към 20% от децата в тази възрастова група посещават детски градини или други заведения, а останалите се гледат от роднини или детегледачки вкъщи.

Най-голям е делът на децата в детски заведения в Дания - 66%. В страната малко над 30% се отглеждат от родителите си, но прави впечатление, че близки на родителите полагат грижи за едва под 5% от тригодишните деца в Дания. Този процент като цяло е много нисък в Скандинавските страни - в Швеция например 1% от децата са на такава грижа. В страната 55% от децата в разглежданата възрастова група са в детска градина, а 45% се отглеждат от родителите си.

Висок е процентът на децата, ходещи в детски заведения, в Холандия (почти 65%), Люксембург (60%) и Испания 57,4%). На обратния полюс са Чехия (6,3%), Словакия (6,6%), Полша (10,2%), Румъния (14,1%) и Хърватия (15,7%). Румъния е и държавата в ЕС с най-голям процент на децата до три години, гледани в алтернативна форма - от близки и роднини или от детегледачки - към 53%.

Данните на Евростат показват, че като цяло в Източна Европа е по-разпространено отглеждането на децата до 3 години от техните родители. Европейската статистическа служба коментира още, че картината ще се промени много през 2020 година, заради пандемията от коронавируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback