Лидери сме в ЕС по брой на отглежданите у дома деца

Пикът може да бъде обяснен с липсата на достатъчно места в детските градини

31.03.2021 | 13:24 Редактор: Юлия Христова
Лидери сме в ЕС по брой на отглежданите у дома деца

70% от децата на възраст до три години в България се отглеждат от родителите си в домовете им, сочат данни на Евростат за 2019 година. Това е най-високото ниво в целия ЕС. Средно за общността 47% от децата до тригодишна възраст се гледат от родителите си.

Донякъде този пик у нас може да бъде обяснен с липсата на достатъчно места в детските градини в големите градове, но от друга страна и майчинството в страната е най-дългото в общността.

Като цяло в ЕС 35,3% от децата до три години ходят на детска градина или ползват официална услуга по детски грижи - почасово отглеждане за поне един час седмично. 21,5% от тях са поне 30 часа седмично в детско заведение.

26% от европейчетата се отглеждат от роднини, детегледачка вкъщи или дори съседи. В България към 20% от децата в тази възрастова група посещават детски градини или други заведения, а останалите се гледат от роднини или детегледачки вкъщи.

Най-голям е делът на децата в детски заведения в Дания - 66%. В страната малко над 30% се отглеждат от родителите си, но прави впечатление, че близки на родителите полагат грижи за едва под 5% от тригодишните деца в Дания. Този процент като цяло е много нисък в Скандинавските страни - в Швеция например 1% от децата са на такава грижа. В страната 55% от децата в разглежданата възрастова група са в детска градина, а 45% се отглеждат от родителите си.

Висок е процентът на децата, ходещи в детски заведения, в Холандия (почти 65%), Люксембург (60%) и Испания 57,4%). На обратния полюс са Чехия (6,3%), Словакия (6,6%), Полша (10,2%), Румъния (14,1%) и Хърватия (15,7%). Румъния е и държавата в ЕС с най-голям процент на децата до три години, гледани в алтернативна форма - от близки и роднини или от детегледачки - към 53%.

Данните на Евростат показват, че като цяло в Източна Европа е по-разпространено отглеждането на децата до 3 години от техните родители. Европейската статистическа служба коментира още, че картината ще се промени много през 2020 година, заради пандемията от коронавируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК