Борисов: Над 1 млрд. лв. са изплатени по мерките за запазване на заетостта

По 80/20 са изплатени 153 милиона лева за запазване на близо 30 000 работници

31.03.2021 | 10:46 Редактор: Юлия Христова

"Над милиард вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта. До май месец сме гарантирали всички плащания, които даваме в условията на пандемия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

"300 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и до момента са изплатени над 1 милиард лева. Плащанията по нея продължават до 31 май“, информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По мярката 80/20 са изплатени 153 милиона лева за запазване на близо 30 000 работници в трите сектора "Хотелиерство и ресторантьорство“, "Транспорт“ и "Туризъм“. 54 милиона лева са изплатени на 50 000 служители работници и служители по мярката "Запази ме“ и по мярката 75/0. Министър Сачева заяви още, че над 50 000 са кандидатствалите семейства по мярката за подпомагане на семейства, чиито деца учат в онлайн режим като до момента са изплатени 44,5 милиона лева за 41 898 семейства. Продължава и мярката за отпускане на средства за детегледачки като до този момент 6592 семейства ползват детегледачка със средства от Министерство на труда и социалната политика.

"Изпълнихме ангажимента си да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст и днес отпускаме допълнително 1,5 млн. лева на първите 52 общини в страната, които създадоха условия за провеждане тази подготовка в детските градини", заяви още министър-председателят Борисов.

"Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК