fallback

Двоен стандарт при храните в Европа: Адаптираното мляко за бебета е най-мазно у нас

Това установи ново проучване на ЕК

31.03.2021 | 09:05 Автор: Жаклина Иванова

Седем храни у нас съдържат различни съставки от тези, които се влагат в продукти със същата марка в Западна Европа. Това установи ново проучване на Европейската комисия за двоен стандарт при храните, резултатите от което бяха оповестени преди дни.

Адаптираното мляко за бебета например се оказва най-мазно у нас. В зърнена закуска за деца пък липсват витамини, каквито съдържа същият продукт в други държави, пише "Монитор".

Анализът установил още разлика в състава на безалкохолните напитки, чипса и инстантно кафе. 

Резултатите от изследването на Kellogg's Special K Classic/Original показват, че в състава на зърнената закуска, насочена за България, Чехия, Германия и Словения, не фигурират витамини. А в корнфлейкса, предлаган в Малта и Италия, има витамин В1, В2, В3, В6, В9, В12, D, цинк и желязо.

Картофеният чипс у нас е един от най-мазните и солени в Европа.

Драстична разлика има и при безалкохолните. Такива са открити в PEPSI на българския пазар. Безалкохолната напитка съдържа гума Арабика, а в останалите страни няма наличие на тази съставка. Съставката е установена още в две държави - Хърватия и Словения. Данните от изследването сочат, че кока-колата у нас е една от най-калоричните в Европа, като продуктът съдържа 187 калории. За сравнение в Испания калориите в напитката са само 81, а съдържанието на захар е 4,5%.

Сред изследваните продукти е и разтворимо кафе 3 в 1. Марката е Jacobs 3 in 1 като при българския вариант е установено, че е вложена 17% кафява захар, а съдържанието на инстантно кафе е 10%.

Резултатът от изследването на кафето сочат, че в Германия има по-малко кафе - 8% и повече захар – 54%, а Естония, Хърватия, Унгария, Литва и Словакия това съотношение е съответно 15% и 62%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback