След новата заповед: Под 14% са ресторантите, които ще посрещнат клиенти

От 1 април ще работят само тези, които са на открито

30.03.2021 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

От 1 април ще работят само ресторантите на открито. А каква е реакцията на бизнеса и доволни ли са ресторантьорите от новите правила? 

Владислав Арсов е управител на кафене в Русе. Вече е подредил масите, на които ще може да посреща клиенти от четвъртък. 

"От този праг нататък е откритата част, която ще може да използваме след първи април, а горната се води закрита. Там няма да можем да работим и да обслужваме клиенти", сподели Владислав Арсов.

Така на практика клиентите ще могат да сядат само на 8 маси, въпреки че капацитетът на заведението е почти три пъти по- голям. Затова ще работи и с намалено работно време и с по-малко служители. 

"Мисля да работя само с двама човека в една смяна и евентуално да предлагаме напитки за из път", допълни той.

Според данните на сдружението на заведенията в България повече от половината обекти не са съгласни с условията. Под 14% са тези, които ще посрещнат клиенти. Неяснотата, дали ако терасите на заведенията работят бизнесът ще получи обезщетение от държавата - карат 1/3 да са скептични към отварянето.

"Да не говорим, че от 01.04. вече няма никакви мерки за бизнеса, дори и договорени. Всички договорени мерки свършват на 31.03. Искаме да отворим при условията, при които ни затвориха преди 10 дни", категоричен е Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България

От Българската асоциация на заведенията настояват след края на 10-дневното затваряне да бъдат отворени изцяло. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК