Медицински център в Поморие иска пари за издаване на сертификат за ваксинация

Омбудсманът разпореди проверка по случая

29.03.2021 | 18:48 Редактор: Никола Симеонов

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването да разпореди проверка на случаите, при които лечебни заведения искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу Ковид-19. Един от случаите е от Поморие, където медицински център иска такса от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

След като се ваксинира Христина Славова иска да и бъде издаден сертификат за имунизация. Остава изненадата, когато в Медицинския център в Поморие и искат такса от 15 лв. за документа.

"В момента това е една глобална политика, че ваксината е безплатна, че документите към нея са безплатни, в крайна сметка това удостоверение на човек може да му потрябва във всеки един момент. Това решение да се иска такса в този медицински център е взето съвсем скоро. Хората, които преди мен са си взели сертификат се оказва, че са безплатни”, заяви Славова. 

В Медицинския център бележката от преди няколко дни за дължимата такса вече е премахната.

"Днес ще се обърна към юрист и ако наистина не трябва да се взима такса, ще възстановя на госпожата таксата. Реших, че трябва да има такава такса, защото това е административен документ, не е медицински. Ваксинацията е безплатна. Никой не казва, че вземаме пари за ваксинация. Ако е нередно ще я премахна таксата", каза управителят на Медицинския център в Поморие, д-р Христина Атанасова. 

Омбудсманът Диана Ковачева настоява здравното министерство да се гарантира безплатното издаване на сертификата за имунизация за всички граждани, които не разполагат с електронен подпис. 

"Държавата плаща по 10 лв. за поставянето на ваксина и поставянето на някакви произволни такси, според мен е абсолютно неправомерно. По този начин се злоупотребява с политиката на държавата ваксинирането да бъде безплатно за всички хора", категорична бе Ковачева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
QWERTY
преди 2 години
Браво, *** лельо, много си скромна....и как си я измисли тая такса от 15 лева, погледна небето и ти дойде свише ли? Сигнализирай за неуместен коментар