Борисов: Отпуснали сме 2 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса (ОБНОВЕНА)

НАП от своя страна е успяла да преформатира своята дейност, съобщи още премиерът

26.03.2021 | 13:41 Редактор: Здравко Черкезов

От началото на кризата правителството е отпуснало в подкрепа на бизнеса близо 2 милиарда лева, изплащането на финансовата подкрепа ще продължи и през месеците април и май. Това съобщи още премиерът Борисов на извънредното правителствено заседание.

968 млн. лева са за мярката 60/40 и са запазени 300 000 работни места, 150 млн. лева - за 80/20 със запазени 30 000 работни места в секторите туризъм, ресторантьорство и транспорт. Престоят още мерки в дългосрочен план през следващите 2 години на стойност 900 млн. лева. 

Заради пандемията НАП е обърнала работата си и изплаща пари на бизнеса. 

"Изключително съм доволен от работата НАП, господин Ананиев, вместо да събира, през нея изплащаме средства", каза Борисов.

Щетите по брутния вътрешен продукт са по-малки от тези на Испания, Франция и дори Германия. Всичко това, заради мерките на правителството. 

"До момента НАП е разплатила над 75 млн. лв. по механизма за подкрепа на такъв тип компании, като са подпомогнати над 6000 компании и 15 хил. обекта в България. 70% или над 50 млн. са стигнали специално до ресторантьорския бранш", посочи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Близо 2 млрд. лева е общата сума на средствата за помощ на фирмите. Част от собствениците обаче все още не са усетили помощта. Такъв е случаят и на Мартин. 

"Получихме за декември и януари, но със забавяне, сега чакаме за февруари, още не сме ги получили", сподели управителят на пицария Мартин Вълев.

В Русе едва 4 хиляди от 8560 собственици на ресторанти са получили от парите. Оказва се, че обектите, които не са получили средствата по мярката за първите два месеца не могат да кандидатстват за февруари.

"Не може да получите и да си подадете заявлението за февруари, което е крайно неудобно, защото и то има срок. И срокът му е до 11 април", обясни председателят на БХРА в Русе Красимир Иванчев.

Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки. Сред тях е и Пламен. Той  не е успял да кандидатства, след като опитал да пренасочи бизнеса си. 

 "Около 7 хиляди дължа към НАП. Счетоводителката каза, че няма да получа нищо, защото сме длъжници. И персоналът не може да кандидатства. От този омагьосан кръг няма излизане", заяви той. 

Продължават да работят и мерките 60/40, 80/20 и 75/0. Според бившия социален министър Иван Нейков бизнесът оцелява, но не заради помощта на държавата. 

"Заслугата изобщо не е на правителството, тъй като сигурно някой ще се бие по гърдите, че е помогнал, не. Според нас българският бизнес оцелява, защото живее на границата на правилата", каза Нейков. 

Засега процентът на безработицата в България остава под 7%.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК