Има съвременна техника, която да помогне при спасяването на хора в планината

Където няма телефонен оператор, тази техника работи, заяви инж. Марян Боновски

24.03.2021 | 21:39 Редактор: Десислава Атанасова

Четири дни продължава търсенето на изчезналия сноубордист в Рила, в района на писта "Картала". Има ли техника, която може да помогне при търсенето?  Отговорите в студиото на "Денят ON AIR" потърсихме от инж. Мариян Боновски. 

"Такава техника има, но за съжаление в България няма. Държавата трябва да помисли за своите граждани, които имат нужда. Съществува такава техника - тя е съвсем нова, качена на вертолет има възможност да търси в обсег от 20 км и точност под 3 м, но има и по нови модели, които могат да се качат на дрон, но обсегът им е по-малък - под 2 метра", разказа инж. Боновски. 

Според него държавата трябва да вземе конкретно решение относно медицинския транспорт по въздух.

"Държавата да закупи определени такива количества, защото те ще са необходими и за спасяване в планината, и при залавяне на бежанци. Ще засече толкова телефони, колкото има. Излиза на дисплея дори какъв е телефонът. Важното е, че това устройство работи добре, дори там, където нямат операторите покритие", допълни още той.

Специалистът обясни, че има няколко вида такава техника. Някои се произвеждат в Европа, има и американски, и израелски. Като минималната цена е около 90-100 хил. евро.

"Това е съвсем нова модификация, където няма телефонен оператор, тази техника работи. Единственото трябва да има батерия на телефона", посочи той.

Инж. Боновски изтъкна, че България е единствената страна, която няма системата HEMS - спешен медицински транспорт по въздуха. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК