Тревожни данни: България на първите позиции по смъртност в Европа

Експерт: Смъртните случаи са между 100-150 - по един самолет с пътници пада всеки ден

23.03.2021 | 18:49 Редактор: Десислава Атанасова

Тревожни данни за разпространението на коронавируса у нас. България излезе на първите позиции по смъртност в Европа и света. В същото време сериозен остава и натискът над болниците.

Все повече болници в страната запълват Ковид-леглата и откриват нови. Натиск има и върху личните лекари. Те признават, че се опитват до последно да задържат пациентите си на домашно лечение.

"Просто имаме много заболели в момента. Някъде около 10% от тях се нуждаят от хоспитализация. Те като абсолютна бройка са много големи", обясни общопрактикуващият лекар, д-р Николай Брънзалов.

След София, най-много заболели има в Пловдив. В болниците в Карлово и Асеновград няма свободни легла. Местната власт обмисля да разкрие допълнително още 50 легла в двете общински болници в града.

Рекорден брой пациенти са настанени и в Ковид-отделенията в Ямбол. Родилка, новородено и две бременни са сред хоспитализираните. Здравният министър отчете, че заразените и хоспитализираните у нас сега са повече в сравнение с пика на втората вълна, но сега системата е подготвена и удържа на натиска. 

А според изследване на института Джон Хопкинс, България заема първото място по смъртност от Ковид-19 в Европа и второ в света. Според здравния министър данните не са реални. 

"Ако разбира се тестовете бъдат пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност. Разбира се, имаме увеличаване на случаите с Ковид-19, но системата удържа на натиска. Оптимистичният срок е 10 дни. 10 дни, ако се спазват мерките, това ще се усети най-вече по хората, които търсят медицинска помощ, категоричен е здравният министър проф. Ангелов.

Според експертите, смъртните случаи са резултат от заболеваемостта от преди 20 дни, когато тя беше около 2000 души средно на ден. 

"Сега регистрираме по 4000 души на ден. Смъртните случаи на тази заболеваемост ще ги видим след 20 дни. т.е. трябва да сте готови да видите още по-големи числа в броя на починалите. Този локдаун, който се наложи закъсня. Още в края на февруари съвсем ясно се виждаше тенденцията за нарастване на случаите", заяви експертът Стойчо Кацаров.

Смъртните случаи, които се отчитат в момента са между 100-150 на ден. Което според експерта означава, че по един самолет с пътници пада всеки ден. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
xyz
преди 3 години
И ПРЕДИ КОВИД19 ЗАЕМАХМЕ ТАКИВА ПОЗИЦИИ!НИМА СМЕ ЗАБРАВИЛИ?!НО В СЛУЧАЯ СТАВА ВЪПРОС ЗА КОВИД19-САМО ЗА ТОВА СЕ ГОВОРИ ЕДНА ГОДИНА!ТА ЗАБРАВИХМЕ ЗА ОСТАНАЛИЯ"МОР"НА ГОРКИЯ БЪЛГАРИН, ПРЕСЛЕДВАН ОТ ВЕЧЕ ДОСТА ВЕКОВЕ/и до днес/ОТ"МУЛТИ-МОР"!И ОРЕДЯХМЕ ПОРАДИ КОЕТО,КАКТО НИКОЯ ДРУГА НАЦИЯ!А ЕТНОСИТЕ СЕ МНОЖАТ НА ВОЛЯ,И ЗАЩО ЛИ ТОЛКОВА ИМ Е "ДОБРЕ" В БГ С ТЕЗИ ПЕЧАЛНИ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ И ПЪРВИ МЕСТА ПО НЕГАТИВНИ КЛАСАЦИИ?!ЩО ПРАВА И СВОБОДИ ИМ СЕ ДАДОХА,ТА ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН НЯМА ДА ОСТАНЕ СКОРО! Сигнализирай за неуместен коментар