Правата на българите в РСМ

Как ще се решат проблемите им?

23.03.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Македонската служба за национална сигурност привиква на разговори получатели на български книги в Република Северна Македония, написа преди дни във Facebook Виктор Стоянов, създател на инициативата "Изпрати българска книга в Македония",като сигнализира и българското външно министерство. МВнР веднага реагира с указания към дипломатическите ни представителства в Скопие и Битоля да направят проверки за всеки конкретен случай и да предложат варианти за реакция на българската страна. В студиото на предаването "Брюксел 1" говорим с Виктор Стоянов, който е в основата на тази инициатива.

С евродепутата Андрей Ковачев коментираме приетия от външната комисия на ЕП доклад за напредъка на Скопие, в който се казва, че добросъседските отношения са важна част от преговорния процес и договорът с България трябва да бъде приложен изцяло. На какви поправки още държат българските евродепутати?

„Получих сигнали от мои приятели от РСМ, че са привиквани на разговори неофициално от агенти на Национална сигурност на държавата. Поводът за този разпит е, от кого получават книги, какви са тези български книги и защо ги четат. Разговорът е неприятен и странен за тези хора, защото те вика агент на Националната сигурност. Това е абсурд! Иначе – не е забранено, няма такъв закон в РСМ“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Виктор Стоянов, организатор на инициативата „Изпрати българска книга в РС Македония“. Поводът е сигнал до българското МВнР, което изпрати указания до дипломатическите ни служби в Скопие и Битоля за проверка на всеки конкретен случай, както и да се предложат варианти за реакция от страна на България.

„Интересът към нашата инициатива да изпращаме български книги е доста голям от страна на агентите от Националната сигурност в РСМ, щом привикват хората да ги питат, защо четат такива книги“, казва Виктор Стоянов. „Разговорът обаче бързо преминава към темата за предстоящото преброяване и като какви ще се запишат хората, привикани на разговор с агент на Национална сигурност. Всеки един от хората, привикван и разпитван, няма документ за това. Това не е случайно. Службите не му дават нито призовка, нито протокол от разпит. Звънят от скрити телефони. Единият човек е придърпан от улицата“, разказва Виктор Стоянов.

Според Стоянов, те имат за цел да оставят минимални или никакви следи от тези разговори. „Аз съветвам хората да искат призовка за разпит. Защото те не са нарушили никакъв закон и трябва да имат документ, за това че са привиквани. За да може този документ да го покажем пред Европейските институции и да стане ясно, че агенти от Националната сигурност в собствената ти държава те привикват затова, че четеш български книги или за да те питат, като какъв ще се пишеш на предстоящото преброяване“.

„Казано иначе, може ли да те привика агент на ДАНС, за да те пита, как ще се запишеш на предстоящото преброяване през септември в България“, пита риторично и сравнява ситуацията с България Виктор Стоянов.

Целите разговори гледайте в предаването „Брюксел 1“ от 20 март 2021.