Татяна Лолова - царицата на комедията, любима актриса на няколко поколения

На легло я приковават тежки усложнения след Ковид-19

23.03.2021 | 13:45 Редактор: Ралица Братанова

Великата Татяна Лолова ни напусна. Една от най-обичаните актриси на няколко поколения почина на 87 години.

Царицата на комедията остава в историята като една от най-големите актриси в българското кино и театър. До последно се изявява на сцената, но тежки усложнения след прекаран Ковид-19 я приковават на легло в "Пирогов", където неизменната ѝ усмивка угасва.

Тя не се страхуваше от заразата и въпреки всеобщия страх вярваше, че животът е красив и не трябва да се пропуска нито един миг.  

"Аз знам единствено, че искам да продължим да живеем, да надмогнем този страх и това притеснение от този бацил, защото животът си заслужава, актьорът обича да играе", казваше тя.

И с усмивка вярваше, че София е пълна с млади хора, които са решили, че животът е един и трябва да се живее.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Звездата ѝ изгрява в Драматичния театър в Русе. 

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър.

Продължава на сцената на театър София и Театър 199, където дълги години играе моноспектакъла "Duende". Общо около 300 пъти в България и чужбина. Една от последните ѝ големи театрални роли беше в постановката "Корабът нощ" в Театър "Азарян". 

Освен на сцената, усмивката ѝ завладява и киното. Сред най-запомнящите се роли на Лолова са във филмите "Топло", "Сиромашко лято", "Бон шанс, инспекторе" "Опасен чар". 

Лолова е омъжена за Светослав Светославов, чиято смърт през 2018 година преобръща живота ѝ. На сцената не само играеше, но и пееше.

За нея има две автобиографични книги – "Дневници и делници" и "1/2 живот", в които разкрива душата си. Не спираше да вярва в едно - "Свикнала съм да давам, а когато даваш, не остаряваш", категорична бе актрисата. И мечтаеше да лети.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК