Румен Христов, СДС: Трябва да се учим на коалиционна култура

Политиката е правене на компромиси, смята тай

22.03.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването „Опорни хора“ е председателят на СДС Румен Христов.

Каква част от хората ще излязат да гласуват и каква част от хората "ще отидат за гъби"?

Най-вероятно в момента няма да има хора, които отиват за гъби, но хората се страхуват от пандемията и може би няма да имаме тази висока избирателна активност, от която има нужда българското общество. Защото колкото повече хора гласуват, толкова избраните са по-легитимни , и второ, избирателите имат своите представители в Народното събрание, а това е важно.

Каква е медицинската логика за локдаун от 10 дена?

Нещата, свързани с пандемията, никак не са оптимистични. Виждате, че болниците са претрупани от новозаразени. Дали са вследствие на английския вирус или на южноафриканския, няма значение, но така или иначе, ние имаме една висока заболеваемост, висока смъртност и те бяха длъжни да реагират.

Друг беше въпросът, дали трябваше да се разхлабят мерките преди това, но пък цели сектори, които са в тежко икономическо положение, много настояваха, така че тук трябва да се намери един баланс. Но за мен на първо място трябва да мислим за здравето и живота на гражданите.

Има ли резон в искането изборите да се отложат поради пандемията?

Може би трябваше да се мисли още от самото начало и то от президента, защото, когато се избира дата, трябваше да има аргументи. Разбира се, предвид на обвиненията, че управляващите, в чиято коалиция ние ще се появим на тези избори, търсят начин да отложат изборите, принуди тези, които в момента управляват, да искат избори час по-скоро. Освен това, всички, които протестираха, също искаха избори час по-скоро... Но може би беше логично да се отложат малко за по-топлите месеци, когато по естествен път тази зараза спада, като бройки примерно казваме. Може би щеше да е по-безопасно.

Как ще се направи коалиция в новия парламент? Последното социологическо проучване на ТРЕНД сочи 76 депутата за коалицията ГЕРБ-СДС.

Аз съм сигурен, че те ще бъдат повече. Първо, ГЕРБ-СДС ще бъдат първа политическа сила, но второ, аз очаквам повече брой мандати за първата политическа сила и по-голяма разлика между първата и втората. Няма да е лесно, но ние трябва да се учим на коалиционна култура, защото е очевидно, че след правителството на ОДС, което всъщност пак беше една мини коалиция, големият политически субект СДС, плюс другите по-малки. Не е имало абсолютно мнозинство на един политически субект, бил той коалиция или не, който да може да управлява самостоятелно, така че, трябва да се учим на коалиционна култура.

Биха ли могли да се случат нещата с „Демократична България“, защото всички социологически проучвания показват парламент, който е с повече от 5 партии?

Вижте, аз и друг път съм го казвал във вашето студио, не може да се случат с БСП и производните, не могат да се случат коалиции между политическите партии ГЕРБ и СДС, и производни на държавна сигурност. „Демократична България“ беше най-остра в критиките си спрямо управляващите, но са възможни разговори с тях от гледна на точка на това, че все пак при тях има един политически субект, наречен "Демократи за силна България", макар и претопен от розово-либералната формация "Да, България" и от "Зеленото движение", така че той се размина.

В крайна сметка става дума за напасване на програми за реформите, които се очакват, кой ще поеме ангажименти? Много се коментира промяната на конституцията, дали ще тръгнем и по този път или не? Какво точно от нея искаме да променим? Въпрос на един диалог, но нека първо си свършим работата, да минат изборите, да минат безпроблемно... Сега вярно е, че е опасно, но аз вярвам, че да отидеш да гласуваш е по-малко опасно, отколкото да отидеш в магазин или заведение. Освен това видяхме, че съвсем скоро Нидерландия приключи изборите си, така че има прецеденти за правене на избори по време на пандемия.

Ще има ли мотивация от страна на хората?

Мотивация винаги трябва да има в избирателя. Не може да се каже, че всичко е предрешено. Всеки глас е важен и ако после избирателите искат да контролират, а те и имат право да контролират, трябва да отидат да гласуват, за да могат после да ни търсят сметка.

Чувства ли се лъган българският избирател?

Българският избирател подрежда, така да се каже, мозайката, и в крайна сметка, когато се влезе в парламента и имаш само няколко избора, ти си длъжен да правиш компромиси, което не е най-добрият начин за правене на политика, но по начало политиката е правене на компромиси. Важното е големите цели, които си е поставила съответната формация, да може да ги заложи в своята програма и да ги изпълнява.

Цялото интервю гледайте във видеото.