Театърът като живот: Известният актьор и режисьор Стефан Стайчев ни напусна

"Той беше изискан актьор, изискан човек, изискана игра", коментира проф. Кирил Топалов

21.03.2021 | 13:50 Редактор: Ралица Братанова

Преди дни изгубихме един от най-добрите ни режисьори - Стефан Стайчев. Той прави революция в театъра в Силистра. Преди няколко години обаче крадци влизат в дома му и го пребиват.

Актьор, режисьор, драматург, поет, човек.  Буден и изискващ. Такъв остава да последния си дъх режисьорът Стефан Стайчев. 

"Той беше фигура, актьор с държание от европейски тип. Изискан актьор, изискан човек, изискана игра", коментира проф. Кирил Топалов.

"Тъжно е, когато си отиват хора, от които сме се учили на театър, а за нашия театър в това отношение той беше много значима личност", допълва актрисата Мима Дапкова. 

Кариерата си започва през 1961 г. Играе на сцените на Сливенския театър, Народния театър, по-късно и в Театър София. Автор и режисьор на десетки пиеси и постановки. Като директор на театъра в Силистра първи се осмелява да постави пиесата "Елате ни вижте".

Преди време обаче нещо преобръща живота му. Докато се грижи за възрастната си сестра - известната преводачка от немски език проф. Емилия Стайчева в апартамент в центъра на София идват двама души, които се представят за служители на Столичната община. Стайчев отваря врата и единият мъж моли да влезе, за да пие вода. След седмица идват отново. 

"Когато са влезли втория път вече при него след 1 седмица са го пребили от бой до такава степен, че са го хвърлили във ваната да умре там, да се удави и да умре, ако все още не е бил умрял от техния побой. Текла е кръв от цялото му тяло, той бил просто един слабичък човек", разказва проф. Топалов.

След побоя режисьорът е настанен в болница, но никога не преживява случая. 

За работата си Стефан Стайчев печели десетки награди, освен в България, в Русия, Полша и Германия. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК