Слаб интерес след подновената ваксинация, някои не искат AstraZeneca

В Бургас още в 9:00 ч. сутринта пред кабинетите на РЗИ имаше опашка от чакащи

19.03.2021 | 18:45 Редактор: Юлия Христова

Масовата ваксинация у нас беше възобновена. Имунизацията беше прекъсната, след като в Европа започнаха проверки за безопасността на ваксината на Оксфорд.   

Плахо и без сериозни опашки започна отново ваксинацията в София. Бончо Бонев e един от желаещите да се ваксинират. 

"Малко ме притеснява, не е чак толкова много, но все пак едно на ум там заради случките. Имам съпътстващи заболявания и да не стане някой фаул", каза той. 

"В 8:30 ч. имахме пълна готовност, в началото известно затишие, след това започнаха да идват хората. Единственият път да се справим с епидемията е да се ваксинираме", обясни д-р Васил Михайлов от Имунизационния център на Александровска болница. 

В болница "Пирогов" успоредно със записалите се през електронния регистър течеше и поставяне на втора доза, което за кратко създаде объркване. 

От Медицинския център на болницата, коментираха, че отново има хора, които са записани, но не са се явили. 

"За това време голяма част от хората са се отказали да ползват тази ваксина, намерили са друго решение за себе си, отишли са на друго място", заяви Силвия Чолакова от Медицински център "Пирогов". 

В Бургас още в 9:00 ч. сутринта пред кабинетите на РЗИ имаше опашка от чакащи. 

"Ваксинираме с AstraZeneca, досега не сме имали някакви неприятни отзиви, така че всички желаещи ще бъдат ваксинирани", обясни медицинската сестра Павлина Ганева.

Слаб интерес за ваксиниране в Русе, а един от ваксинационните кабинети остана празен. Хората масово се отказваха, защото нямат право на избор на препарат. 

"Повечето от желаещите там искат ваксина на информационна РНК, това са на Pfizer/BionTech и Moderna. Малко са тези, които искат на AstraZeneca, но ние само с нея разполагаме", подчерта главната медицинска сестра в СБАЛПФЗ д-р Димитър Граматиков – Русе  Росица Арабаджиева. 

В Шумен ваксинацията днес продължи по списъците от фазите на имунизационния план. В града се използва ваксината на Pfizer/BionTech, но в имунизационния кабинет на РЗИ се поставя и тази на AstraZeneca, желаещи обаче за нея липсваха. 

Днес в страната пристигнаха и още дози от препаратите на AstraZeneca и Moderna. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК