Расте броят на хоспитализираните. Има ли нов пик на Ковид-19?

Здравните власти увериха, че проблем няма

15.03.2021 | 19:30 Редактор: Десислава Атанасова

Плавното покачване на заразените накара здравните власти да разкрият още легла за инфектираните. Премиерът Бойко Борисов обаче, заяви - това да не бъде за сметка на други болни.

"Не бива, заради ковид заболяване други с инсулт, инфаркт или с други тежки заболявания да бъдат ощетявани. Така че направете баланс между двете неща.“

В столичната болница "Св. София“ са подготвени за новия пик. Разполагат с необходимите медикаменти и персонал, за да осигурят лечение на хоспитализираните.

 "Имаме 6 интензивни легла, всички легла в ковид отделението за заети. Натискът ще продължи, не мога да кажа за колко време, но мисля, че ще успеем да се справим, допълни д-р Георги Симеонов, началник - отделение в МБАЛ "Св. София“.

С 20 процента се увеличават интензивните легла и в общинските болници. Някои от тях вече са готови, в това увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова

"В голямата си степен са запълнени леглата, които до момента са в ковид отделенията, но имат готовност и четирите общински болници да открият още легла.“

Нараства и броят на хоспитализираните във Велико Търново. В  болниците в областта се лекуват 165 души.

Нараства натискът и към здравните заведения в по-малките населени места. Спешните медици в Благоевград вече отчитат новия пик на заразата, с който работата им също се увеличава многократно.

Здравните власти обаче увериха, че проблем няма.

"Наблюдава се натиск върху лечебните заведения, който натиск е контролиран, разкриваме допълнителни легла, преструктурираме така, че да могат да отговорят на завишените търсения на хората“, проф. Костадин Ангелов министър на здравеопазването.

В страната се очаква нова доставка на Ремдисивир, а износът на други лекарства за Ковид-19 от страната е временно спрян.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК