Как пандемията промени потребителските навици на българина

Игнат Арсенов: Контролът върху онлайн пазаруването се засили

15.03.2021 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Как пандемията промени потребителските навици на българина

На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителите. На този ден преди 62 години за първи път са формулирани основните права на потребителите.

"През текущата година има някои тенденции – намаляло потребление на определени видове стоки и услуги и повишаване на други. Наблюдава се известно разместване. Като цяло потреблението се е свило. Хората потребяват по-малко услуги и по-основни – като храни например. От друга страна, имаше много проблеми, свързани с туризма, особено с организирани почивки, туристически услуги и подобни", заяви Игнат Арсенов от КЗП пред БНР.

Годината основно е била белязана основно с увеличаване на онлайн пазаруването. Това е тенденция, която върви от години и се е изострила доста през текущия период, стана ясно от думите му

"Един от основните акценти и на Комисията на потребителите и на държавата беше извършването на много съвместни проверки – комплексни проверки с цел да се види, че въпреки пандемията държавните органи са на линия и следят за нарушаване на правата на потребителите", уверява Арсенов.

"Контролът върху онлайн пазаруването се засили. Потребителите все повече знаят своите права в тази област, но все пак трябва да внимават. По интернет е по-лесно и да се направи сравнение между предложенията, магазините и търговците. Да не забравяме, че каквото и да купим, с едни малки изключения в закона от чисто обективен характер, можем да го върнем в 14-дневен срок, така че защитата ни е голяма", казва още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК